Portálkapu  |   Hírek  |   Rendezvények  |   LogCenter  |   Karrier  |   Tudakozó 
Főoldal  |  HU  |  EN
Fuvarozz onlineonline fuvarozás, fuvar börze, licitálás
A-AA+
Belépés
Felhasználó
Jelszó

 
Fuvarozóknak leírás
 

 

Háztartás, iroda költöztetés

Hogyan szállítsunk háztartási eszközöket?


Tippek a csomagoláshoz

Minden egyes költözés más – különböző szállítmányok különböző csomagolást igénylenek a költözéskor. Fontos, hogy a csomagolási igényeinket megosszuk a sofőrrel a kérdések és válaszok rendszeren keresztül mielőtt elfogadnánk az ajánlatot. Néhány sofőr teljes körű költöztetést, csomagolást vállal, néhányan csomagolóanyagot is biztosítanak, míg mások elvárják, hogy mire odaérnek a költözés helyszínére, minden be legyen csomagolva. A kommunikáció éppen ezért elengedhetetlen, ha felkészülten akarjuk várni a szállítás napját.
  • Sok pénzt spórolhatunk meg azzal, ha a csomagolás zömét magunk végezzük. Különítsük el a nem törékeny dolgokat, mint például könyvek, fehérnemű, ruhák és cipők; illetve a törékenyeket, mint például tányérok, tálak és kisebb konyhai felszerelések. Hagyjuk, hogy a bútorokat, matracokat, és a nehéz dolgokat a költöztető pakolja.
  • Minél nehezebb a dolog, annál kisebb dobozba kell becsomagolnunk. Ne dobáljunk bele mindent egy nagy dobozba, mivel ez nagyban megnehezítheti a szállítást. A doboz olyannyira nehéz lehet, hogy nem bírjuk felemelni. Tartsuk a doboz súlyát 23 kilogramm alatt és emlékezzünk arra, hogy emelés közben ne a hátunkra, hanem a térdünkre helyezzük a súlyt.
  • Soha ne hagyjuk a szállítókra az ékszerek, családi ereklyék vagy más felbecsülhetetlen tárgyak pakolását; mert elveszhetnek, vagy károsodhatnak és a biztosítási értékük soha nem fogja fedezni azt az értéket, amit számunkra jelentettek. Ezek a tárgyak lehetnek például ékszerek, sport relikviák, fényképalbumok vagy akár hobbi gyűjtemények. Ezeket pakoljuk be saját kezűleg, és vigyük őket magunkkal például az autónkban vagy a kézi poggyászban, ha a méret engedi.
  • Szerezzünk megfelelő méretű és teherbírású dobozokat tárgyaink számára. Rendelkezzünk például elegendő ruhásdobozzal, mivel ezzel a későbbiekben megtakaríthatjuk a vasalásra szánt időt. Pólókat és farmerokat pakolhatunk bőröndökbe és hagyományos dobozokba is, de a kényes ruhákkal - mint például az öltönyök vagy női ruhák - más a helyzet.
  • Spórolhatunk helyet azzal is, hogy egy (a fent említett) ruhás doboz aljára bedobáljuk a cipőket, de tegyük mindezt ésszerűen; ne hagyjuk, hogy a doboz túl nehéz legyen vagy, hogy szétnyíljon az alja és minden kiessen belőle. Vegyünk bélelt, osztott dobozokat megvédve ezzel a törékeny porcelán tárgyakat. Pénzt spórolhatunk azzal is, ha a pótolható és nem törékeny dolgokat a szupermarketekben található ingyen elvihető dobozokba pakoljuk, miután régi újságpapírba csomagoltuk őket.
  • Szánjunk időt arra, hogy mindent alaposan becsomagoljunk. Fontos hogy külön pakoljuk a törékeny dolgokat, amiket betekerhetünk használt újságpapírba, plédbe, törülközőbe vagy buborékos csomagolóba. Minden egyes törékeny dolgot külön csomagoljunk. Béleljük ki a kitöltetlen helyeket, hogy a szállítás közbeni koccanások lehetőségét a minimálisra csökkentsük. A tányérokat és üveg tárgyakat inkább vízszintesen pakoljuk, minthogy egymásra rakjuk őket. Vegyünk erős ragasztószalagot vagy olyan műanyag, téphető ragasztót, amit a költöztetők használnak.
  • Dolgaink biztonsága érdekében a költöztetőknek az összes dobozzal finoman kell bánniuk. Pontosan tájékoztassuk a költöztetőket arról, hogy melyek azok a dobozok, amelyeket saját kezűleg pakoltunk be, főként, ha azokban törékeny vagy értékes dolgok vannak elhelyezve. A költöztető tanácsot fog adni abban, hogy szükséges-e a dobozokat újracsomagolni erősebb, megfelelőbb dobozokba. Költöztetőknek megvan a joguk arra, hogy visszautasítsák az olyan dobozok felrakodását, amelyeket megítélésük szerint nem megfelelően pakoltak be. Bármely nem megfelelően megrakott dobozt át kell pakolni vagy saját magunknak, vagy a költöztetőnek. Minden egyes ilyen átpakolási szolgáltatás pénzbe kerülhet, habár ha beleegyezünk abba, hogy használt dobozokat veszünk igénybe, akkor azokat lehet, hogy ingyenesen a rendelkezésünkre bocsátják.

Profi költöztető cégek csak erős és merevített kartonokat használnak; lehet, hogy a szomszéd szupermarketből a dobozok ingyen beszerezhetőek, ám közel sincsenek olyan erősek, így jóval nagyobb az esélye annak, hogy értékes dolgaink kárt szenvednek a szállítás folyamán. Tartsuk szem előtt, hogy a költöztetők nem felelősek azokért a dolgokért, amelyeket nem ők pakoltak.

  • A költöztetők nem szedik szét a berendezéseinket, csak ha ebben előtte megállapodunk velük. Mielőtt a költöztetők megérkeznének a bepakoláshoz, húzzuk ki és készítsük elő a hűtőt, a mosogatógépet, a sütőt, a mosógépet és a szárítót. Készítsük elő a számítógépet is és a fontos fájlokról készítsünk másolatot.
  • A költöztetők nem szállítanak nagymennyiségű veszélyes anyagot. Ezekbe beleértendő: festék, hígító, oldószerek, olajok, lakkok, tűzijáték és lőszerek, üzemanyag, propángáz, lámpaolaj, bármilyen gyúlékony anyag, robbanó vagy maró hatású anyagok, motor olajok és üzemanyag, körömlakk eltávolító, öblítő vagy aeroszolok.
  • Tegyük a berakodási folyamatot könnyebbé és sokkal szervezettebbé azzal, hogy egy - a bejárathoz a lehető legközelebb eső - szobát vagy hegyiséget kiválasztunk, ahol az összes dobozt elhelyezzük. Az egymáshoz tartozó dobozokat pakoljuk egymás közelébe. Ez segít lerövidíteni a rakodási időt sokkal hatékonyabbá téve ezzel a költözést.

Nagyméretű bútorok mozgatása

A legáltalánosabb probléma a bútorok költöztetésével kapcsolatban az, hogy olykor rájövünk, hogy a szeretett kanapénk, nagyképernyős tévénk vagy egyéb nagyobb tárgyunk nem fog beleilleni az új otthonunkba vagy nem lehet elszállítani a kívánt helyre. Ennek elkerülése érdekében, ha lehetséges, mérjük fel az új helyet még a költözés előtt, és készítsünk tervet. Ez után mérjük meg a nagyobb tárgyakat és bizonyosodjunk meg arról, hogy be fognak férni ahová szeretnénk.

Ha egy nagyobb bútordarabot kell egy kicsi ajtón bepréselni, segíthet, ha leveszzük az ajtót; használhatunk két kartonpapír darabot az ajtófélfáknál, hogy megkönnyítsük a bútor útját befelé, és hogy megóvjuk az ajtókeretet.

Mi a legjobb módja az elektromos készülékek csomagolásának, illetve szállításának?

A nem rögzített és apró elektronikai alkatrészeket helyezzük műanyag zacskóba, zárjuk le, majd tisztán és olvashatóan jelöljük meg. Ha lehetséges, minden törékeny részt távolítsunk el és csomagoljuk be azokat külön-külön. Tv esetén vágjunk le egy darab buborékos csomagolót, hogy a képernyő köré igazíthassuk, és ragasztószalaggal ragasszuk le, végül az egészet tekerjük körbe néhány réteg buborékos csomagolóval. Ha ezzel végeztünk, megjelölhetjük a tárgyat, hacsak nem nyilvánvaló mi is az. Rakodáskor bánjunk úgy vele, mint bármely egyéb törékeny dologgal.

A főbb elektromos készülékek mozgatása és szállítása

A jelentősebb készülékek – tűzhely, mosógép, hűtőgép és szárítógép - szállítását sokkal hatékonyabbá tehetjük, ha az alábbiakban leírt előkészületek megtörténnek.
Tűzhelyeket szállításánál először távolítsuk el az acélrostélyt a tetejéről és egy lapos dobozba téve rakjuk be a sütőbe. A gázrózsákat, és a tűzhely hátulján található gázcsatlakozót szintén tegyük a sütőbe a rostéllyal együtt. Az összes sütőrácsot helyezzük a lehető legalacsonyabb pozícióba és egy kis törülközővel vonjuk be a rácsokat elöl, mielőtt becsukjuk az ajtót. Ez segít kivédeni, hogy a rácsok az ajtónak ütközzenek szállítás közben. Az ajtót mindkét oldalon ragasszuk le szorosan.
Biztosítanunk kell, hogy a hűtők polcai ne sérülhessenek meg a szállítás alatt. Ha nem tartottuk meg a kicsi műanyag füleket, amik a termék eredeti csomagolásában voltak, akkor a legcélszerűbb, ha eltávolítjuk a polcokat és külön szállítjuk őket, különösen, ha azok üvegből készültek. Ha a polcok nincsenek biztonságosan elhelyezve, az úton egy kis rázkódás is kárt okozhat bennük.
Ha a hűtőben található csepptálca, azt rakjuk belülre vagy ragasszuk le a szállítás előtt. Az ajtókat ugyanúgy le kell ragasztani csukott állapotban, mint az alul található tárolórekeszeket. A jégkészítő hátul található vízvezeték csövét berakhatjuk az egyik üres tárlórekeszbe. A hűtőket lehetőleg állított helyzetben szállítsuk és üzembe helyezés előtt várjunk pár órát, lehetővé téve, hogy a hűtőfolyadék vagy gáz visszaszivárogjon a kompresszorba.
A szárítógépek nem igényelnek túl sok előkészületet; az áram kábeleket és egyéb csöveket el kell távolítanunk, és a dobba kell raknunk szállítás előtt. Az ajtót zárjuk be, majd ragasszuk le.
A mosógépek külső gumitömlőjét/vízcsövét távolítsuk el és helyezzük a forgódobba a szállítás előtt. Fontos, hogy stabilizáljuk a dobot, hogy a szállítás alatt ne károsodjon. Egy egyszerű fadarabot illesszünk a dob belsejébe és ragasszuk oda a keverőtárcsa tetejéhez, hogy megóvjuk a gépet a károsodástól – miközben szállítjuk.
Ha a ragasztószalag nyomot hagyna, alkoholba mártott kendővel dörzsöljük le.
szállítás, fuvarozás online
© 2010 DLM Consulting - Fuvarozzon.hu - Minden jog fenntartva