Portálkapu  |   Hírek  |   Rendezvények  |   LogCenter  |   Karrier  |   Tudakozó 
Főoldal  |  HU  |  EN
Fuvarozz onlineonline fuvarozás, fuvar börze, licitálás
A-AA+
Belépés
Felhasználó
Jelszó

 
Fuvarozóknak leírás
 

 

Háztartás, iroda költöztetés

Tippek a csomagoláshoz

  • Mindig címkézzünk. Írjuk rá minden egyes dobozra a tartalmát és a helyet ahová helyezni kívánjuk őket. Mindig legyünk tisztába azzal, hogy melyik szobából származnak a dobozok, így nem lesz keveredés a kipakoláskor.
  • Egyszerre csak egy szobát pakoljunk. Ez segíteni fog a címkézésnél.
  • Nehéz dolgokat aprajával (pl. könyvek), erős dobozokba pakoljunk.
  • Duplán dobozoljuk a törékeny dolgokat, párnázzuk ki őket és erősen ragaszuk le.
  • Ne használjunk ragasztószalagot festett vagy kezelt fafelületeken. Takarjuk le őket egy kartonlappal, mielőtt leragasztanánk.


Hogyan pakolhatunk fel egy teherautót a leghatékonyabban?

Amikor költözünk, a legnehezebb és legnagyobb dolgokat rakjuk be először a teherautóba – készülékeket, nagyobb bútordarabokat, matracokat. Használjunk gördíthető kocsit és rámpákat a sérülések megelőzése érdekében; a nagy dolgok mozgatásához kérjünk segítséget. Miután a nagy dolgokat felraktuk, a nehéz dobozok következzenek – például a könyves dobozok. Ezután jöhetnek a ruhás dobozok – ezek olyan dobozok, amelyekben van egy tartórúd, mintha egy kartondobozból készült beépített szekrény lenne –, melyek a legalkalmasabbak a ruhák szállítására; figyeljünk oda, hogy ne terheljük túl őket. A dobozok alja nem arra való, hogy teletömjük nehéz holmikkal. A szekrényekből a fiókokat vegyük ki a berakodás előtt. Miután az adott szekrény a teherautón van, helyezzük vissza a fiókokat és kössük le, vagy ragasszuk le őket, hogy menet közben ne mozogjanak. Próbáljunk megtartani egy egyenletes rakodási magasságot az autó rakterében, hogy minimálisra csökkentsük a dolgok elmozdulásának lehetőségét a szállítás alatt.


Mi legyen kéznél a költözéskor?

Legyen egy alaprajz kéznél az új otthonról arra az esetre, ha bármilyen változást kellene eszközölni a tárgyak elhelyezésével kapcsolatban az utolsó pillanatban. Készítsünk egy rakodási listát, amint a dolgok fel lettek pakolva a teherautóra és ellenőrizzük ezt le mihelyst a dobozok megérkeznek az új helyre. Rakjunk félre egy dobozt magunknak, mint „túlélő csomag”. Ennek tartalmaznia kell a házkulcsokat, felírt gyógyszereket, címjegyzékeket, alapvető fürdőszobai felszereléseket, doboz elvágására alkalmas eszközöket, néhány szemetes zacskót, mérőszalagot és egy váltás ruhát a család összes tagjának.


Mit pakoljak ki először?

Ha okosan pakoltunk be, akkor könnyedén ki tudunk pakolni a dobozokon lévő címkék segítségével. Nem kell hat „lomok” címkéjű dobozt végigkutatnia, hogy megtaláljon egy konzervnyitót. Ha nem pakoltunk ügyesen, akkor is alkalmazhatunk néhány alapvető trükköt a kipakolást illetően. Győződjünk meg róla, hogy mindegyik doboz abba a szobába került, ahol majd ki lesz pakolva. Azután elkezdhetjük kipakolni az alapvető dolgokat, mint például a fontosabb konyhai és fürdőszobai tárgyakat és felszereléseket, majd következhetnek a hálószobák és a nappali. A díszek, a kényes és törékeny porcelán dolgok és a szórakoztató eszközök felállítása csak azután jöhet, ha az alapvető dolgok már a helyükön vannak. Ha új munkahelyen kezd, akkor előtte való nap készítse ki a szükséges ruhákat és használati eszközöket egy könnyen hozzáférhető helyre.


Milyen felszerelésekre lesz szükségem a költözéshez?

Még ha a költöztetők végzik is a pakolást, legyen nálunk néhány tároló doboz, amelyekbe elhelyezhetjük azokat a dolgainkat, amelyek szükségesek lehetnek a költözés alatt, vagy olyan értékes dolgokat, amelyeket nem szeretnénk, a költöztetőkre bízni. Számos fuvarozó, költöztető cég ajánl speciális dobozokat a ruhák, edények illetve iratok elcsomagolására. Szerezzük be időben a költözéshez szükséges dobozokat, hogy szervezetten tudjunk pakolni megfelelő címkézéssel, ami majd segít az új helyen való kipakolásban. Valószínűleg szükségünk lesz különböző dolgokra a tárgyak kipárnázásához – takarók vagy hab a bútorok számára, buborékos csomagolóra az edényekhez és egyéb törékeny dolgokhoz, papírra, hogy betömjük az üres réseket. A ragasztószalaggal együtt vegyünk néhány dobozvágót is, hogy megkönnyítsük a kicsomagolást.


Mik a legfontosabb teendők az új helyre érkezéskor?

A legtöbb szülő azt szeretné, hogy a gyerekek szobái legyenek a lehető leggyorsabban berendezve. Amikor csak lehetséges hagyjuk, hogy a gyerekek hozzák meg a döntéseket – például abban, hogy hová szeretnék az ágyukat tenni. Hozzá kell tennünk, hogy a gyerekeknek nemcsak a megszokott bútoraikra és játékaikra van szükségük, hanem a megszokott napirendjüket is be kell tartanunk - például a vacsora idejét és a meseolvasást. Az is hasznosnak bizonyulhat, ha körbejárjuk a környéket és a szomszédságot. Csodáljuk meg a házakat és a kerteket az utcában; közben odaköszönhetünk egy-két szomszédnak és megjegyezhetjük a helyét fontos dolgoknak, mint például a postaládák, KRESZ táblák, boltok és buszmegállók.


Mi alapján döntsem el, hogy mit tartsak meg és mitől szabaduljak meg?

Sokan a költözés alatt szembesülnek azzal, hogy mennyi dolgot halmoztak fel az évek alatt. Fontos, hogy jóval a költözés előtt elkezdjük a szelektálást, és kidobjuk a felesleges holmikat lehetővé téve, hogy csak azokat a dolgokat vigyük magunkkal, amelyekre valóban szükségünk van. Íme néhány kérdés, amit feltehetünk magunknak, amikor a dolgainkat szelektáljuk: - „Ennek hasznát veszem? – Használom most? - Mikor használtam utoljára? – Ez egy olyan dolog, amit most is kiválasztanék magamnak? – Csak amiatt a személy miatt tartom meg, akitől kaptam?” Kezdjük azzal, hogy megszabadulunk azoktól a dolgoktól, amihez a költöztetők nem nyúlnak – például veszélyes szemét, felbontott alkoholos üvegek vagy felbontott ételes dobozok. Ezután a többi dolgot válogassuk szét három csoportba:
1. azok a dolgok, amiket meg akarunk tartani, 2. olyan dolgok, amiket el akarok adni vagy ajándékozni, 3. azok a dolgok, amiket kidobok.
szállítás, fuvarozás online
© 2010 DLM Consulting - Fuvarozzon.hu - Minden jog fenntartva