Portálkapu  |   Hírek  |   Rendezvények  |   LogCenter  |   Karrier  |   Tudakozó 
Főoldal  |  HU  |  EN
Fuvarozz onlineonline fuvarozás, fuvar börze, licitálás
A-AA+
Belépés
Felhasználó
Jelszó

 
Fuvarozóknak leírás
 

 

Egy rutinos költöző tanácsai

Lehetőségeink a költözéskor


Ha költözünk két alapvető lehetőségünk van: felbérelünk egy költöztető céget vagy saját magunk végezzük. Egy költöztető cég drága lehet, de legalább a munka nehezét leveszik a vállunkról. A költöztető cégek becsomagolják a holminkat, berakodják a teherautóba, elviszik a célállomáshoz és kirakodják, mialatt mi és a családunk fagylaltozik. Ez valóban lecsökkenti a költözéssel járó stresszt.
A másik lehetőség az, ha saját magunk végezzük a dolgot. Béreljünk egy teherautót, rakodjuk meg, vigyük a célállomásra és rakodjuk ki. Ha ezt a lehetőséget választjuk, akkor emelő hátfalas teherautóra van szükségünk ahhoz, hogy a nehéz dolgokat könnyen fel és le tudjuk emelni. Még egy alapvető dolog, ami fontos: egy kerekes kocsi, ami nagyon jó a hűtők, mosógépek, szárítók vagy egyéb más nehéz dolgok mozgatásához.


Kezdjük az elején


Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a költözéssel járó stresszt, hagyjunk magunknak elég időt a szervezésre. Készítsük tervet arról, hogy mi hova fog kerülni az új házban.
Van a régi házunknak tetőtere, alagsora vagy garázsa? Ha igen, akkor a költözést ezeknek a helyiségeknek a kipucolásával kezdjük. A tetőterek, alagsorok, garázsok és szerszámos csűrök azok a helyek, ahova az emberek a lomokat rakják.
Amikor költözésre készülünk, tudnunk kell, hogy pontosan mennyi cuccot kell magunkkal vinnünk; tehát kezdjük a költözést a rendetlenség felszámolásával. Szabaduljunk meg a nemkívánatos ajándékoktól és egyéb kacatoktól – biztosak lehetünk abban, hogy rengeteget fogunk még belőlük kapni az életünk folyamán. Minden, amit az elmúlt két évben nem használtunk, biztosan felesleges.
Vegyük fontolóra az eladás lehetőségét, hogy elpasszolhassuk a nemkívánatos dolgainkat. Ami ezek után megmarad, odaadhatjuk jótékony célokra, vagy kidobhatjuk. Minél több haszontalan dolgot teszünk el, annál többet kell majd az új házba becipelni. Ha magunk végezzük a piszkos munkát, akkor ez egyáltalán nem mindegy.

Mindent a földszintre


Ha ezután maradt valami a tetőtérben vagy az alagsorban, akkor itt az ideje azt a földszintre vinni. A teherautó ugyanis ott lesz, így mindenünket oda kell pakolni. A legjobb az, ha van olyan szobánk, amit tudunk nélkülözni néhány hétig. Áthelyezhetjük például az étkezőasztalt és tárolhatunk mögötte dobozokat.

Bedobozolás


Vannak fuvarozó cégek, melyek dobozokat is kínálnak, míg mások nem. Ha nem biztosítanak dobozokat, akkor a háztartási boltokban tudunk venni, de a helyi szupermarketekből, sarki boltokból és könyvesboltokból is szerezhetünk dobozokat. Menjünk be, és udvariasan kérdezzük meg az alkalmazottakat, akik biztosan készségesek lesznek. Végül is megspóroljuk nekik a széttépés és a pépesítés munkáját.
A méret nagyon is számít akkor, amikor kiválasztjuk a dobozokat, különösen, ha úgy tervezzük, hogy saját magunk pakoljuk be a dolgainkat. A dobozoknak olyan méretűeknek kell lenniük, amiket könnyen lehet cipelni. Habár a nagy dobozok jó ötletnek tűnhetnek – végül is többet tudunk beléjük pakolni – a kisebb dobozokat könnyebb cipelni. A költözés napjának vége felé közeledve ez egyáltalán nem mindegy.

Pakolás és csomagolás


A dobozokon kívül gondolnunk kell a csomagoló anyagokra is. A legjobb választás a buborékos csomagoló és az újságpapír, amiket megvásárolhatunk bármely papír- vagy háztartási boltban. A buborékos csomagoló nagyon jó a törékeny dolgok becsomagolására (nippek, tükrök, képek) és akár még jó móka is lehet a buborékok csattogtatása, miközben csomagolunk. Néhányat hagyjunk sértetlenül tárgyaink megóvása érdekében… Az újságpapír számos dolog becsomagolására alkalmas. Például a porcelánok általában biztonságosan becsomagolhatóak újságpapírba.
Ha saját magunk végezzük a pakolást, ne felejtsük el, hogy minden üres hely pocséklásnak számít. Zoknikat például lehet csészékbe és poharakba tenni, a törölközőket pedig betehetjük fotók és képek közé. Legyünk kreatívak és használjunk ki minden egyes négyzetcentimétert, hiszen nem mindegy, hogy milyen méretű kocsira lesz majd szükségünk – a szállítás ára e szerint is alakul.
Bármit is teszünk, ne spóroljunk a ragasztószalaggal. Az ezüstszínű és a barna ragasztószalagok egyaránt használhatóak. Szükségünk lesz még egy vastag hegyű filctollra is a címkézéshez

Ne felejtsünk el címkézni!


Akár költöztetőket bérelünk vagy magunk intézzük a költözést, mindig fel kell címkéznünk minden egyes dobozt. Fontos hogy a címkére azt is ráírjuk, hogy honnan származnak a dobozban lévő dolgok, és hová fognak kerülni. Ez segíteni fogja a szállítókat vagy a barátokat abban, hogy a dobozokat a megfelelő helyre rakják. Ha odaírjuk, hogy honnan származnak, az segíteni fog emlékezni, hogy mi van bennük. Ha ráírjuk, hogy hová kerülnek, az lehetővé teszi, hogy egyenesen arra a helyre tegyük őket, ahol ki akarjuk pakolni.

Étkezés


Ha nem költözünk messzire, akkor a hűtőt csak az utolsó percekben húzzuk ki a konnektorból, szállítsuk állítva és dugjuk be, mihelyt megérkezünk az új otthonunkba. NE nyissuk ki a fagyasztót. Ha zárva tartjuk az ajtót, akkor az étel fagyos marad még a következő 12 órára, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy elérjünk az új házunkhoz, és újra üzembe helyezzük a hűtőt.
Ha nagyobb távolságra költözünk, akkor az összes romlandó ételt együk meg. Ez valószínűleg nem okoz nehézséget…

Alapvető dolgok költöztetése


Amikor költözünk, szükségünk lesz néhány alapvető dologra. Vigyünk magunkkal egy kalapácsot, fúrót, csavarhúzó készletet és egy pár szeget, csavart és tiplit. Ezek olyan dolgok, amelyekre mindig szükségünk lesz, és amiket nehezen találunk majd meg a sok lom között. Legyen nálunk pár villanykörte és szemetes zsák is. És ez még nem minden – alapvető dolognak számítanak még például a kávés bögrék, kanalak, teák, a kávé, cukor és némi nassolnivaló. Nyáron lecserélhetjük a teát és a kávét hűtött innivalókra.
Ha követjük ezeket a tanácsokat, akkor nemsokára egy stresszmentes és sikeres költözést fogunk magunk mögött tudni. Jó mulatást!
szállítás, fuvarozás online
© 2010 DLM Consulting - Fuvarozzon.hu - Minden jog fenntartva